Het Sint-Hubertusfeest

Het Sint-Hubertusfeest

In de herfst begint in de Ardennen ook het jachtseizoen. Overal in de Ardennen wordt dan de heilige Sint Hubertus vereerd. Vaak gaat dit gepaard met allerlei feesten en folklore. Zo kwamen wij in het dorpje Muno terecht in een zegening voor alle dieren en hun baasjes. In een tent op het centrale dorpsplein werd een mis opgevoerd terwijl buiten de paarden en honden uit de omgeving zich verzamelde.
sinthubertusfeest-2
Een vrolijk en lawaaierig geheel, paarden en honden trekken zich immers niets aan van de gebruikelijke vrome stilte tijdens een kerkdienst. Tijdens en na de dienst blies een paar keer een ensemble van jachthoorns.
sinthubertusfeest
Mannen in prachtig jachtuniform toeterden hun kater weg in de vroege ochtend kou. Hierna was het de beurt aan meneer pastoor. In dit geval een zeer vrolijke goedgevulde Rwandees die enigszins misplaats leek in dit kleurrijke Ardens landschap. Meneer pastoor had bijzonder veel plezier in zijn werk. Terwijl de bonte stoet van ruiters, koetsen en huisdieren aan hem voorbij trok, werden de dieren en hun bazen getrakteerd op een gulle lach en een flinke kluts wijwater.
sinthubertusfeest-4
Een erg vrolijk geheel. Na de stoet ontving onze dochter nog een druppel wijwater en een stuk gezegend brood voor onze kat. Ben je rond de jachttijd in de Ardennen vraag dan zeker na bij de plaatselijk toeristische dienst of er een Sint Hubertus feest is. Wie van kneuterige folklore houdt kan hier zijn hart ophalen.
sinthubertusfeest-3 sinthubertusfeest-6Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *