Dinant

Dinant

Dinant is een kleine stad in het zuidwestelijke deel van de provincie Namen in de Belgische Ardennen. Het is een populair toeristisch centrum. Dit hoofdzakelijk omdat de citadel van Dinant in het stadje staat en Dinant de geboorteplaats is van Adolph Sax, de uitvinder van de saxofoon. Op het eerste gezicht lijkt Dinant een klein druk stadje waarvan het beeld vooral bepaald wordt door de doorgaande wegen die er doorheen lopen. Maar als je even in de stad verblijft zul je erachter komen dat Dinant veel meer te bieden heeft. Er zijn namelijk tal van leuke barretjes, winkels en restaurants in dit karakteristieke stadje aan de Maas te vinden.

dinant

Dinant in de nacht

Geschiedenis
Dinant is al een oude stad die vroeger behoorde tot de goede steden van het Prinsbisdom Luik. De eerste tekenen van permanente bewoning van de omgeving rondom Dinant stammen al uit de Prehistorie. Tijdens verschillende opgravingen zijn er resten gevonden uit de late Steentijd en het Neolithicum. Ten tijde van de Merovingen werd er al gesproken van een groot versterkt dorp met een markt. Het zou echter nog tot de zevende eeuw na Christus duren voordat Dinant voor het eerst genoemd werd in de geschiedenis boekjes.
In de Middeleeuwen stond Dinant bekend om zijn koperslagers. Deze zorgden ervoor dat Dinant een grote en welvarende stad geworden werd. Daarnaast lag de stad aan de Maas en aan een belangrijke handelsroute tussen Parijs en Keulen. Al deze factoren zorgde ervoor dat Dinant zeer geliefd was en er is dan ook meerdere malen gestreden om Dinant.
Terwijl Dinant bij het Prinsbisdom Luik behoorde, was het tegenovergelegen Bouvignes onderdeel van het graafschap Namen. Deze twee plaatsen hebben met regelmaat met elkaar in de clinch gelegen.
Eén van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Dinantse geschiedenis heeft zich afgespeeld in het jaar 1466. In dit jaar werden in opdracht van Filips de Goede en Karel de Stoute, de koperslagers van Dinant twee aan twee geboeid de Maas ingegooid. In totaal vonden 800 koperslagers de dood en Dinant was in één klap zijn belangrijkste vorm van inkomsten kwijt.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er in Dinant hard gevochten. Om de bevolking van Dinant te straffen voor hun trouw aan de Franse troepen werden in totaal 674 inwoners van de stad geëxecuteerd. Hierbij waren bejaarden, vrouwen, kinderen en baby’s. De stad zelf werd bijna helemaal verwoest.

dinant-11

De koperslagers worden twee aan twee in de rivier gegooid

De citadel van Dinant

Hoog boven het stadje Dinant staat de Citadel van Dinant. De eerste versterkte vesting op deze plaats stamt uit de elfde eeuw. Deze vesting werd gebouwd in opdracht van de prins-bisschop van Luik. Dit voornamelijk om de stad te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Deze vesting werd echter verwoest in de vijftiende eeuw tijdens de Luikse Oorlogen. In het begin van de zestiende eeuw werd de citadel herbouwd en werden er 500 soldaten in gestationeerd. Deze konden echter niet voorkomen dat de Dinant en de Citadel in de in 1675 werd bezet door Fransen. Tijdens hun aftocht in 1703 werd de citadel wederom verwoest. De huidige citadel stamt uit het begin van de achttiende eeuw. In deze periode behoorde Dinant tot het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en was er een Nederlands Garnizoen in de citadel gelegerd.
Tegenwoordig wordt de citadel gebruikt als museum. Verschillende delen van de citadel laten je het verhaal zien van de citadel en de stad Dinant door de eeuwen heen. In 2014 is de inrichting van het museum gedeeltelijk veranderd. Op een indrukwekkende manier wordt het verhaal verteld van de laatste Franse troepen die in de Eerste Wereldoorlog in de Citadel waren gevestigd. Ook zijn de namen te zien van de inwoners van Dinant die geëxecuteerd zijn na de slag om Dinant.
De citadel van Dinant kan vanaf het centrum van Dinant bereik worden door een kabelbaan. Je natuurlijk ook de trap nemen maar je moet dan wel ongeveer 100 meter overbruggen.

dinant-4

Slachtoffers van de executie in de Eerste Wereldoorlog 

dinant-5

Officier in de nagemaakte loopgraaf in de Citadel van Dinant

dinant-12

Uitzicht vanaf de Citadel

Maison de Leffe

In het voormalige klooster Couvent de Bethléem is tegenwoordig het Maison de Leffe gevestigd. Het Maison de Leffe bevindt zich aan de andere zijde van de maas en kijkt uit over de Collegiale kerk van Dinant en de Citadel. In het voormalige klooster is tegenwoordig het hotel La Merveilleuse en het Maison Leffe gevestigd. In het Maison de Leffe kom je alles te weten over Leffe. Hoe het gebrouwen wordt, welke ingrediënten ervoor gebruikt worden en over de geschiedenis van het bier. Deze is trouwens opvallend kort aangezien het bier pas sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw gebrouwen wordt. Leffe is trouwens nooit in Dinant zelf geproduceerd geweest maar in dorpje Leffe niet ver van Dinant.
In het Maison de Leffe wordt op moderne en innovatieve manier het verhaal van Leffe vertelde. Natuurlijk kun je er ook de Leffe proeven.

dinant-13

Maison de Leffe

dinant-3

Kaartje voor het interactieve deel van Maison de Leffe

Adolphe Sax
De beroemdste zoon van de stad Dinant is Adolphe Sax. Hij werd er in 1814 geboren als oudste zoon van een instrumentenbouwer. Al in zijn jeugd had Adolphe een uitzonderlijke belangstelling voor muziekinstrumenten en het verbeteren ervan. Zo verbeterde hij de basklarinet, maar in 1841 was de saxofoon,  zijn belangrijkste uitvinding klaar. Na het uitvinden van de saxofoon vertrekt hij naar Parijs om daar uiteindelijk jaren later te sterven. Hij ligt begraven op het Cimetiére de Montmartre.
In Dinant wordt Adolphe nog steeds op vele manieren geëerd. Zo staat de Charles de Gaulle-brug vol met kleurrijke saxofoons en op de Patrie d’Adolphe Sax staat een grote levensechte replica van een Saxofoon.
In de stad is er ook nog het Huis van Sax. In dit museum dat gratis bezocht kan worden kun je naar verschillende soorten saxofoons en muziekstromingen luisteren.

dinant-10

Felgekleurde saxofoons op de Charles de Gaullebrug

De Rots Bayard

Als je Dinant binnenrijdt dan kom je langs de rots Bayard. Deze rots is volgens de legende van de vier Heemskinderen ontstaan. De vier Heemskinderen moesten vluchten voor Karel de Grote op het Ros Beiaard na een uit de hand gelopen potje schaak. Toen het paard bij de Maas was aangekomen sprong hij over de rivier heen maar één van zijn hoeven raakte een rots waarna de rots spleet.
Deze legende is nog steeds erg populair bij de inwoners van Dinant. Hoe de rots daadwerkelijk is kunnen ontstaan is niet bekend. Wel is bekend dat de rots de stad Dinant meerdere malen heeft beschermd tegen vijandige aanvallen.

dinant-6

De rots Bayard

Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant
De Collegiale kerk van Dinant is een prachtig voorbeeld van de Maasgotiek in het Prinsbisdom Luik. De kerk is gebouwd op de resten van een kerk uit de elfde eeuw die werd verwoest nadat er een enorm rotsblok naar beneden was gevallen. Het meest kenmerkende onderdeel van de kerk stamt echter “pas” uit de zestiende eeuw. Toen werd namelijk de peervormige klokkentoren die tegenwoordig het stadsbeeld van Dinant bepaald aan de kerk toegevoegd.
Een andere spectaculair kenmerk van de Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant zijn de enorme glas-in-loodramen. De ramen van de kerk behoren tot de grootste van Europa. De kerk is recentelijk in zijn geheel gerestaureerd en kan tegenwoordig weer in zijn oude glorie aanschouwd worden.

dinant-9

De prachtige ramen van de Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant

dinant-14

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Dinant

La Merveilleuse

De grot La Merveilleuse wordt gezien als één van de mooiste grotten van België. Hij werd ontdekt in 1904. Hij ligt op de linkeroever van de Maas op ongeveer vijfhonderd meter van de Charles de Gaullebrug. De grot staat bekend om uitzonderlijke fijnheid van de stalagmieten en stalactieten. De grot is vrij gemakkelijk te bezoeken, in de dieper gelegen delen van de grot zijn er enkele schitterende zalen met watervallen te zien. De grot is dagelijks geopend voor het publiek en ieder uur vertrek er een gegidste rondleiding door de grot. De grot kan niet zonder gids bezocht worden.

 

Dinantse koek
Dinant is beroemd om zijn Dinantse koek. Deze koeken die nog het meeste lijken op een wat taaiere variant van een taaitaai wordt door verschillende patissiers in Dinant gemaakt. Kenmerkend voor de Dinantse koek zijn de voorstellingen op de koek. Er worden vele soorten koeken in allerlei soorten en maten geproduceerd. Tijdens ons bezoek aan één van de patissiers waren we verrast door de grote diversiteit in koeken. Zelf hebben we de meest simpele variant geproefd maar die smaakte er zeker niet minder om. De hoofdbestanddelen van een Dinantse koek zijn honing en tarwemeel. Bij sommige koeken wordt er ook nog suiker aan het basismengsel toegevoegd. De koeken zijn met name rond de Sinterklaas periode erg populair.

dinant-7

Dinantse koek

dinant-8

De Dinantse koek is in vele variaties verkrijgbaar

Wil je meer weten over de stad breng dan een bezoek aan aan de plaatselijke VVV. Deze is gevestigd aan de Avenue du Colonel Cadoux 8, 5500 Dinant.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *