Onder de grond in Bertrix, au Coeur de l’ Ardoise.

Onder de grond in Bertrix, au Coeur de l’ Ardoise.

Op een bloedhete dag zochten we de verkoeling in deze oude leisteenmijn in de buurt van Bertrix. De mijn au Coeur de l’Ardoise is sinds enkele jaren buiten gebruik en omgetoverd tot een museum. Boven de grond staan wat oude karretjes en werktuigen, maar het bezoek start pas echt onder de grond.Voor de veiligheid en omdat het zo leuk staat, krijgt ieder van ons een echte mijnwerkershelm op.

bertrixleisteenmijn

We zijn klaar om in de verkoelende diepte af te dalen. Na een flink aantal trappen te zijn afgedaald kom je aan in de mijn. Het bezoek mogen we zonder gids afleggen. Via lampjes en geluidsbanden vinden we onze weg door de mijn. Superspannend vindt onze dochter.

bertrixleisteenmijn-3

In de mijn zelf krijg je op diverse plekken uitleg over het leven en werken van de mijnwerkers. Her en der zijn poppen opgesteld om je een idee te geven hoe het er werkelijk aan toeging. We komen er wel achter dat het werken in de mijn erg zwaar was.

bertrixleisteenmijn-2

Onderweg rapen we zelf ook nog wat leisteen als souvenir voor thuis. De beheerder heeft onze dochter op haar hart gedrukt dat ze alle stenen namelijk mee mag nemen. Na een bezoek van ongeveer 40 minuten staan we weer boven de grond. We sluiten het bezoek af op het terras met een echt mijnwerkers biertje!

bertrixleisteenmijn-5


Er is 1 reactie op dit bericht
  1. jochem van duijnhoven om 10:39 uur

    in de mei vakantie gaan we er heen en aan de foto’s te zien is het al een aanrader, ik zal het gaan zien en als ik er aan denk plaats ik nog een reactie van wat ik er van vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *