Wéris

Wéris

Er zijn twee redenen om een bezoek aan Wéris te brengen. Ten eerste behoort Wéris tot de mooiste dorpjes van de Belgische Ardennen en zelfs van heel Wallonië. Het rustieke dorp is gekozen tot één van de dorpen die behoren tot de zogenaamde Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Wie Wéris bezoekt die zal al snel begrijpen waarom dat is. Het dorp heeft iets rustgevends, zonder dat er sprake is van een doods en suf dorp zoals je die wel meer in de Ardennen aantreft.

Wéris ligt in de provincie Luxemburg. Wéris is een deelgemeente van het populaire stads Durbuy. Dit gebied behoort tot de drukst bezochte delen van de Ardennen.

Megalieten van Wéris

De grote publiekstrekker van Wéris zijn de megalieten. Deze stenen bouwwerken komen in België vooral rondom Wéris voor. De megalieten rondom Wéris zijn bijna vijfduizend jaar geleden weggezet. In de loop der jaren zijn veel megalieten rondom Wéris verplaatst, verdwenen of beschadigd. Pas vrij recent is er met behulp van archeologen serieus tijd en geld gestoken in het opspeuren van megalieten en het waar mogelijk in de oude staat terugbrengen van de dolmens en menhirs. Wie Wéris nu bezoekt merkt daar niets meer van. Voor bezoekers is het net alsof de megalieten zoals je ze nu aantreft daar al sinds ruim voor het begin van de jaartelling gestaan hebben zonder dat er ooit iets veranderd is.

Wandelen

Wéris leent zich prima voor wandelingen. Verwacht hier geen pittige wandelingen vol uitdagingen, maar vooral mooie wandelingen langs megalieten zoals dolmens en menhirs. De wandelingen die je kunt maken brengen je via heuvelachtig landschap met weilanden en bossen langs de historische elementen die Wéris rijk is. Je kunt bij het Megalietenhuis een kaart kopen waar drie wandelroutes op staan. Op deze wandelkaart staan de diverse megalieten duidelijk aangegeven. De kortste wandeling is ongeveer vijf kilometer lang. De langste wandeltocht kost je twee uur en heeft een lengte van zo’n elf kilometer.

Meer over Wéris

Wéris informatie
Wéris informatie
de megalieten van Wéris
wandelingen bij WérisGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *