Een middag in Bouillon

Een middag in Bouillon

In de herfstvakantie waren we met twee families een heerlijke week in de Ardennen. Op een mooie zondagmiddag gaan we met zijn allen naar Bouillon. De auto’s parkeren we bij het kasteel. Bij de kassa van het kasteel krijgen we een combiticket aangeboden. Voor 14,50 euro krijgen we toegang tot het kasteel, het museum Ducal en Archeoscope. Omdat we ook al bedacht hadden het Archeoscope te willen bezoeken, nemen we het combiticket en gaan we het kasteel in.

bouillon-2

Het kasteel van Bouillon
We hebben geluk vandaag. Op de binnenplaats is een demonstratie van verschillende oude ambachten. Er is een dame die wol aan het spinnen en kaarden is, er worden potten gebakken en er wordt op traditionele wijze kaas gemaakt. De verschillende ambachtslieden leggen uit hoe dit vroeger allemaal in zijn werk ging. Zelfs de tieners in ons groepje (10 en 15) luisteren aandachtig. Door middel van de nummertjes die door heel het kasteel zijn gehangen vind je gemakkelijk je weg en kom je door heel het kasteel. Vooral de kleinste van ons gezelschap (8) vindt het leuk alle hoeken, gaten en kieren van het kasteel te verkennen. En dat mag ook. Op verschillende plaatsen in het kasteel heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. De bossen en rivieroevers hebben prachtige goudgele en rode kleuren. We wandelen verder door het kasteel, griezelen even bij de martelkamer en proberen onze kinderen achter te laten in de gevangenis. We eindigen in de grote zaal en de korte tentoonstelling over het schrift. Het kasteel van Bouillon is erg leuk.

bouillon-3

Roofvogelshow
Omdat het weekend is wordt er vandaag een roofvogel demonstratie gegeven. De valkenier is een bijzonder jolige vent die de demonstratie in het Frans en het Nederlands geeft. Meerdere keren wordt het publiek bij de show betrokken en zowel in het Frans als Vlaams voor de gek gehouden. Hij weet bovendien bijzonder veel leuke dingen te vertellen over zijn vogels. De show eindigt met een valk die weigert terug te keren, maar hier maakt de valkenier zich niet druk om. Dit gebeurt schijnbaar vaker.

bouillon-4

Musée Decal
Met het einde van de roofvogelshow komt ook een einde aan ons bezoek. We dalen de trappen aan de andere kant van de parkeerplaats af en gaan richting het Musée Ducal. Een museum gewijd aan de hertogen van Bouillon. Hier vind je allerhande gebruiksvoorwerpen die gevonden zijn in het kasteel of behoorde tot de hertogen van Bouillon. Zwaarden, lansen, maliënkolders en harnassen. Maar ook maquettes die vertellen hoe het kasteel er vroeger uit zag, oude schilderijen, boeken en aardewerk meegenomen als souvenir van de kruistochten. Het museum is gevestigd in een oud herenhuis in Bouillon uitkijkend op de rivier. Het is niet erg groot, maar leuk genoeg om even snel te bekijken. Na 20 minuten staan we weer buiten en gaan op weg naar Archeoscope.

bouillon-5

Archeoscoop
Dit spektakel ligt beneden aan de oevers van de rivier in een oud klooster. Via de ingang van de plaatselijke toeristische dienst kom je bij dit drie dimensionale multimedia spektakel. We starten in een donkere ruimte met een lange verlichte tijdlijn. Er wordt kort iets uitgelegd over Godfried van Bouillon en de tijd waarin hij leeft. Daarna gaan we naar een volgende ruimte met tribunes en koptelefoons. Wat nu zou moeten komen zou een uiterst moderne voorstelling moeten zijn over het leven van Godfried van Bouillon. Wat een tegenvaller! Geen spektakel, weinig drie dimensionaal, erg langdradig en we denken dat grote delen van de show ook gewoon kapot waren. Ettelijke minuten zitten we tijdens het verhaal herhaaldelijk in het duister te staren. Jammer, want het verhaal van Godfried leent zich echt wel voor een mooie voorstelling. Deze voorstelling was in de jaren 80 wellicht spannend en vernieuwend, nu heeft het meer iets van een kapotte kermisattractie. Na de voorstelling worden we verder het museum ingeleid.

bouillon-6

Na de teleurstelling van de voorstelling maakt dit wel weer wat goed. De kleine tentoonstelling over forten in de regio is zeker interessant en in vergelijking met de voorstelling een stuk moderner vormgegeven. In een van de gangen is duidelijk de oude bestemming van het klooster duidelijk. Hier zie je nog de kleine deuren van de cellen van de nonnen. Enkele cellen zijn open en laten met poppen een verbeelding zien van het kloosterleven. Ook de tijdelijke tentoonstelling over stripverhalen is erg leuk. Zo genieten we gelukkig toch nog een beetje van ons bezoek aan Archeoscope.

Omdat het een zonnige dag is lopen we in het zonnetje nog even langs de rivier en komen daar voorbij Artisan Glacier Pierre Gigot. In de zon is het heerlijk dus gaat een ijsje er nog wel in. Pierre heeft niet veel keuze in smaken, maar dat is niet erg. Wat een lekker ijs is dit. Heerlijk vers en zelf gemaakt is dit ijs een aangenamen verrassing op deze nazomermiddag aan de Maas. Zelfs in Italië proef je zelden zulk lekker ijs. Al slenterend lopen we door Bouillon weer terug naar onze auto’s. Bouillon is een leuk en sfeervol stadje wat je zeker een keer moet bezoeken als je in de buurt bent. Bekijk dan ook zeker het kasteel, maar sla het Archeoscope over.

bouillon-7


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *